wo.08.mrtTurbinezaal

Vrouwen van Verzet

Internationale Vrouwendag

8 maart - Internationale vrouwendag - is een dag van en voor vrouwen. Een dag waarop ook De Centrale nog meer dan anders de schijnwerpers richt op vrouwelijke kracht, positieve drijfveren en inspiratie. Maar ook – opnieuw en zolang het nodig is – op verzet tegen glazen plafonds, verzet tegen ongelijkheid, verzet tegen geweld.

Neslihan Dogan – historica gepassioneerd door migratiegeschiedenis, gendergeschiedenis en de geschiedenis van onderuit – ontvangt verschillende vrouwen en één man (!) van ver en van dichtbij met een krachtige stem; activisten elk op hun terrein.

Iraanse muziek van de Dadbeh Lelaurain Zogali Trio en van Farnoosh Khodadadeh solo, de werken van Maryam Salamat en de video-installatie van Arezoo Moradi zorgen voor het artistieke accent.

Het Programma

19:30 . verwelkoming publiek en mogelijkheid om de werken van Maryam Salamat te bewonderen

19:45 . video-installatie Arezoo Moradi

20:00 . panelgesprek met Baharak Bashar, Hanin S Wishah, Meryem Kanmaz en Marc Jeannin (moderator Neslihan Dogan)

20:45 . Dadbeh Lelaurain Zogali Trio

21:45 . Farnoosh Khodadadeh – solo op daf

21:45 . meet & greet

Panelgesprek met Baharak Bashar, Hanin S Wishah, Meryem Kanmaz, Marc Jeannin – moderator Neslihan Dogan

Baharak Bashar wordt graag voorgesteld als plasactiviste, feminist, Iraans-Rashti-Koerdische activiste, een burgerjournalist en geëngageerde onderwijzer die het onderwijswijssysteem in Vlaanderen kind- en jongerenonvriendelijk vindt.

Hanin S Wishah is jobcoach bij Divergent (UGent). Ze was televisiepresentatrice, producer en journaliste in Palestina waar ze een bachelordiploma in de Journalistiek behaalde (diploma dat hier is gelijkgesteld). In 2017 kwam ze naar België waar ze meteen een intensief traject Academisch Nederlands volgde aan CVO Kortrijk en een voortraject Hoger Onderwijs voor Anderstaligen aan de UGent. Haar droom is en blijft om als journaliste of communicatiemedewerker aan de slag te gaan.

Meryem Kanmaz doctoreerde aan de Ugent in de Politieke en Sociale Wetenschappen met onderzoek van organisatie en mobilisatie van (moslim)minderheden in de diaspora. Belangen-behartiging en politieke actie van minderheden vormt de rode draad in haar professioneel en persoonlijk traject. De laatste drie jaar was ze werkzaam bij de Denktank en Actiegroep Furia (voormalige Vrouwen Overleg Komitee).

Marc Jeannin is geboren (1956) en getogen in Gent. Hij studeerde tandheelkunde aan de UGent waar hij nog steeds werkt als vrijwillig onbezoldigd medewerker. Sinds 2016 zet hij verschillende tandheelkundige projecten op in Afghanistan. Na zijn laatste (4de) reis in 2019 kon hij echter niet meer teruggaan, eerst wegens Corona, daarna door de Taliban. Hij hoopt alsnog te kunnen terugekeren binnenkort.

Moderator Neslihan Dogan is historica gepassioneerd door migratiegeschiedenis, gendergeschiedenis en de geschiedenis van onderuit. Ze is momenteel werkzaam bij Stadsmuseum STAM en begeleidt het participatief jongerentraject ‘Gents-Turks Erfgoed’

Concerten

Dadbeh Lelaurain Zogali Trio

Een gedeelte passie brachten Khordshid Dadbeh en Lucie Lelaurain ertoe dieper te duiken in de geheimen en charmes van de modale muziek, met als doel hun muzikale taal te onthullen door hun instrumenten als één geheel te combineren.  Ze vermengen het geluid van duduk en tanbur tot een hypnotiserende auditieve soundscape.  Hun reis leidt ons naar de muzikale tradities van Armenië en Iran.  En speciaal voor de gelegenheid nodigden zij hun muzikale soulmate Eirini Zogali uit op de oed. Een nieuw trio is geboren ... 

Khordshid Dadbeh . tanbur en tar 
Lucie Lelaurain . duduk en fluiten 
Eirini Zogali . oed

Farnoosh Khodadadeh solo (zang & daf)

Farnoosh Khodadadeh studeerde Engelse letterkunde in Iran en verpleegkunde in België. Ze werkt als verpleegkundige op de dienst Intensieve Zorg van het UZ Gent.  Daarnaast is Farnoosh ook semi-professioneel muzikant. Als dafspeler en zangeres, speelt zij in verschillende ensembles en heeft haar eigen muziekprojecten. Zij combineert zorg en muziek voor haar patiënten en geeft liefde en ziel aan de rauwheid en schoonheid van haar job, en bij uitbreiding van het leven. Bij het grote publiek werd ze bekend door haar optreden in het televisieprogramma Radio Gaga tijdens de covidpandemie. (bron: humanitiesacademie.ugent.be)