zo.12.sepDe Centrale

WATT's DC - Open Monumentendag 2021

De Centrale gisteren & vandaag

De verhalen gisteren & vandaag.

Een eeuw geleden wakkerden cokes en de noeste arbeid van veel mensen een elektrische revolutie aan in Gent. Door de jaren werd deze energie enkel sterker en vandaag zorgen de restanten van dit iconisch gebouw voor de overlevering & transformatie van levende muziektradities. Vandaag is De Centrale een broedplaats, een open huis waar kunstenaars, publiek en partners met elkaar in dialoog gaan, zich met elkaar connecteren, evenwaardig participeren en ervaringen delen.

Kortom, De Centrale is een boeiende cultuur- en ontmoetingsplek en bovenal een warm en bruisend nest met veel aandacht voor de kracht van diversiteit.


Tijdens een rondleiding van 45 minuten nemen we je mee in de geschiedenis van het gebouw. Hoe de elektriciteitscentrale van weleer evolueerde tot de inclusieve, muzikale concertwerking van vandaag.
Ook hier zijn de plaatsen beperkt per rondleiding, reserveer tijdig om zeker te zijn van een plaats. Vrij bezoek is niet mogelijk.

 

Onze open monumentendag komt tot stand in samenwerking met vzw Gandante en dankzij de steun van Luminus.

WATT's DC - OPEN MONUMENTENWEEKEND 2021

Van elektriciteitscentrale tot intercultureel muziekcentrum.

In 1920 startte de bouw van een elektriciteitscentrale in de Ham te Gent. Ooit aangedreven door cokes, later diesel, werden de generatoren in 1980 ‘koud’ gezet. Een stad in verandering & vormde de motor voor de uitbouw van een intercultureel ontmoetingscentrum in een voormalig industrieel pand.
Van elektrische tot muzikale energie.
Vandaag is De Centrale een centrum dat inzet op creatie en presentatie van muziek die verwijst naar de diversiteit van de stedelijke bevolking. Het beschouwt de super diversiteit in Gent en in Vlaanderen als haar inspirerend referentiekader en als een uitdagende werkcontext.

Praktisch

zondag 12 september 2021

Rondleidingen met gids

Max 24 personen per gidsbeurt

Je kan reserveren voor een bubbel voor een bepaald tijdslot

13.00/ 14.00/ 15.00/ 16.00

Veel plaatsen zijn niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO


Artists Against Apartheid