zo.07.meiJAGO

Hıdırellez 2023

Benefiet slachtoffers aardbeving

Turkse gemeenschappen over de hele wereld vieren met Hıdırellez het begin van de lente. Hıdırellez is de Turkse naam voor het lentefeest, maar de traditie komt voor onder verschillende namen bij verschillende bevolkingsgroepen. Onder andere bij de Roma, in de Balkan en in Centraal-Azië bestaan sterke Hıdırellez-tradities en ook heel wat Gentenaren met een migratiegeschiedenis vieren dit feest.

Hıdırellez 2023 (let op de i’s zonder puntjes … uit te spreken als een zachte u) wordt de editie van de relance. Eerdereedities gingen door in mei 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018. Vanaf dan was het de bedoeling om Hıdırellez tweejaarlijks te organiseren maar in 2020 stak Corona daar een stokje voor. In 2022 was er al een bescheiden editie in het Coyendanspark in combinatie met Les Goûts de Gand.

Deze 7de editie wordt een Solidariteits-editie ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië, via de Gentse actie ‘Klein Gent - Het Warmste Dorp’, een actie die werd opgestart door de Gentse organisatie Burgerplicht.

Bij de aardbeving die plaatsvond op 6 februari 2023 in het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië kwamen meer dan 55.000 mensen om het leven. Duizenden zijn gewond en dakloos. De focus verschoof naar humanitaire hulp en zorg voor de overlevenden, zoals het regelen van onderdak en voeding. Met het initiatief ‘Klein Gent - Het Warmste Dorp’ willen verschillende Gentse organisaties bijdragen aan het huisvestingsproject van de organisatie Helping Hands in Kırıkhan. Het doel van deze campagne is om tegen midden mei minstens 300 woonunits te kopen en een warme thuis te bieden aan meer dan 1000 personen.

LINE UP

Ibıdıklar , Çiğdem Taştan, Güler Duman, Yudum & Ender Balkır.

Ibıdıklar
Ibıdıklar verzorgt al drie generaties lang live muziek voor Turkse trouwfeesten in Vlaanderen.
Leden van deze bekende Abdalfamilie brengen een set onversneden Turkse rootsmuziek. Ze serveren een combinatie van twee werelden en muziekstijlen: de traditionele muziek uit centraal Anatolië en die van de Turkse Roma of Abdals.  In centraal Anatolië staan de Abdals in voor de muziek op familie- en gemeenschapsfeesten; zo ook in Emirdag. In de vroege jaren’70 volgde stamvader Isa Ibidik de Turkse arbeiders naar Gent. Hier gaf hij de aanzet tot feestmuziekgroepen in Gent en Vlaanderen.

Çiğdem Taştan
Çiğdem Taştan en haar groep brengen een repertoire van populaire volksmuziek van Anatolie tot de Balkan.

Güler Duman
Zangeres, baglama-virtuoos, componist en songwriter Güler Duman wordt beschouwd als één van de beste vertolkster van de Anatolische volksmuziek.

Yudum
De in Ardahan geboren zangeres en sazspeelster Yudum is afgestudeerd aan het Conserva-torium van de Universiteit van Istanbul. Yudum brengt een repertoire met overwegend muziek uit Oost-Turkije.

Ender Balkır
Ender Balkır is één van de belangrijkste vertolkers van Turkse volksmuziek. Hij brengt een combinatie van bekende Turkse volksliederen uit Anatolië en zijn repertoire uit enkele populaire Turkse tv-series.

De organisatie van Hıdırellez 2023 . Benefiet kwam tot stand in samenwerking met DHKD, Atagenç, Turkish Lady, Vzw Adrenaline, Burgerplicht, Posküder, Rumeli vzw, Compactuna, Tevhid Camii & Fatih Camii, met de steun van AMAL vzw & XL GROUP VLAANDEREN.

Praktisch

zondag 07 mei 2023

12:00 - 20:00

TICKETS (online + €1,50 per transactie)
€ 10
€ 5 (-12 jaar)

ADRES 
JAGO
Alfons Braeckmanlaan 2
9040 Gent (Sint-Amandsberg)

HOE BEREIKEN?

Openbaar vervoer

Routebeschrijving - met de bus: Neem lijn 17 of 18 vanaf Dampoort richting Oostakker en stap af aan de halte ‘Sint Amandsberg-Jef Crickstraat’ (ter hoogte van het kruispunt): daarna nog 100 meter te voet af te leggen.

Shuttledienst 

P+R OOSTAKKER (Carrefour) ⇄ JAGO; om de +/- 15', van 11:30 tot 22:00

 

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Can You See Us . Rhythm of Words Between Us


KERSTBOOM.BAL


AFRO-LATINA PARTY