zo.23.aprDe Centrale

1000 kraanvogels . Claudia Nakayama & Eduardo Tardaguila

Erfgoeddag 2023: Beestig!

Elk jaar op de eerste zondag na de paasvakantie is het Erfgoeddag, de jaarlijkse feestdag van het culturele erfgoed in Vlaanderen en Brussel. Ook in Gent pakken verschillende organisaties uit met een waaier aan speciale activiteiten. Ook De Centrale is opnieuw van de partij.

Dit jaar draagt de Erfgoeddag als thema 'Beestig!'. Op zondag 23 april komt u dus gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe, de immer naarstige houtworm én … 1000 kraanvogels!

De kraanvogel maakt wereldwijd indruk in alle culturen en heeft een sterke symbolische waarde. Het is een symbool van gezondheid, lang leven, vrede, trouw en geluk.

Volgens een oude Japanse legende brengt het vouwen van 1000 papieren kraanvogels geluk in je leven. De legende wil dat de kraanvogel 1000 jaar oud kan worden, en dus staat elke papieren kraanvogel voor één jaar van het leven van deze mystieke vogel. Nadat je 1000 origami-kraanvogels hebt gemaakt, zal de heilige kraanvogel je wens laten uitkomen.

Ook dichter bij huis blijkt de kraanvogel een belangrijk symbool. In 2006 werd voor het portaal van de Gentse Sint-Pieterskerk een grote middeleeuwse platte steen opgegraven met daarop een kraanvogel gegraveerd. De kraan(vogel) bleek de heraldische schilddrager van de abdij, een eervolle functie die voortkwam uit de christelijke symboliek. Kraanvogels zijn immers de wakers die alarmeren wanneer duivelse invloeden bij nacht en ontij de christelijke levensloop belagen.

Voor 'Beestig!' - Erfgoeddag 2023 werkten we samen met kunstenaars Claudia Nakayama en Eduardo Tardaguila een multimediapresentatie uit rond de bewegingen van het sierlijke dier, binnen het historische, industriële en culturele kader van De Centrale.

Een organisatie van De Centrale, in samenwerking met FARO (Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed) en Erfgoedcel Gent (STAM). 

Praktisch

zondag 23 april 2023

Multimediapresentatie . Claudia Nakayama & Eduardo Tardaguila

van 11:00 tot 15:00

Gratis inkom

Geschikt voor alle leeftijden

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Yaşasin Kabare . Theater Binfikir