Voor het project The City's Song trokken Thomas Noël, Farnoosh Khodadadeh en Jonatan Lyssens naar Teheran. Hun ontmoeting met Soroosh Gharahmanloo was de start van een muzikale en visuele reis.
Het concert met bijhorende beelden dat hieruit voortkwam, met extra bijdragen van Robbe Kieckens op percussie en Anaïs Moffart op contrabas, toerde al door België en Duitsland. Komende zomer staan de muzikanten opnieuw samen op het podium.
Naast dit live concert kwamen er ook een concertfilm en een fotoreportage tot stand.
fotos © thomas noel
www.thomasnoel.be
Teheran. Als u dit hoort, denkt u waarschijnlijk aan politieke conflicten met de USA of delicate nucleaire akkoorden. Je zou erbij vergeten dat er ook gewoon mensen leven zoals u en ik. Ongeveer 13 miljoen, wonend in een caleidoscopische wereldstad met fabelachtige monumenten en buitenwijken waar de autostrades dwars doorrijden. Kinderen spelend op straat, winkeliers achter hun kraam, goed opgeleide jongeren op zoek naar werk, artiesten die de grens aftasten van wat ze kunnen en mogen uitdrukken. In een stad waar de tijd blijft stilstaan en toch volop in het nu leeft.
Dat “nu” grijpt Thomas Noël aan om binnen zijn project The City Song naar de straten en huizen van Teheran te trekken en er de muziek op te snuiven. Het Gentse project The City Song wil samen met lokale artiesten een hedendaags, muzikaal en visueel portret van de stad maken, een nieuw soort journalistiek met muziek als taal en beelden als dragers. Ze proberen de identiteit van de stad te vatten, de sfeer, de vele menselijke interacties en activiteiten. Op die manier kwam al The Ramallah Sessions tot stand, met o.a. Wouter Vandenabeele en Shadi Zaqtan. Eerdere episodes speelden zich af in Mexico-City en Johannesburg.
Thomas’ kompanen voor deze editie zijn enerzijds Soroosh Gharahmanloo, een rijzige man met epische baard en als setarspeler en zanger een gerenommeerde naam in Iran, en anderzijds Farnoosh Khodadadeh die ooit uit liefde naar België emigreerde en nu op haar Iraanse framedrum fungeert als tolk. Samen maken zij muziek, geïnspireerd door zowel klassieke dichters als hedendaagse woordkunstenaars uit Teheran. In die muziek versmelten de twee componisten, Thomas en Soroosh, Iraanse ritmes en klankkleuren met een harmonische drive van West-Europa. De daf van Farnoosh zorgt voor het percussieve peper en zout.
Samen tonen ze u de andere kanten van Teheran, de mooie en de minder mooie, met het oog van wie er blijft, maar ook van wie er vertrok. Ze doen dit op diverse en boeiende manieren: concerten met bijhorende beelden, een concertfilm op basis van die concerten, een cd, een fotoreportage.
Teheran zoals u het nog nooit zag: klein en groots, schoon en tragisch, vanuit verschillende perspectieven. Laat u meeslepen, ontroeren, overdonderen.
Praktisch
dinsdag 28 juni 2022
20:00
(vernissage expo Tehran Sessions = woe.11.05 om 20u - expo t/m 30.06)
Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel: