Eerste Gentse Gnawa Festival

In lang vervlogen tijden werden mensen uit de gebieden ten zuiden van de Sahara als slaven verkocht aan de heersende klasse van de Maghreb.  Veel van die zwarte slaven groepeerden zich in mystieke broederschappen, die sindsdien instaan voor de gnawarituelen (oorspronkelijk een zuiverings- en genezingsritueel), waarbij de toehoorders in trance werden gebracht.

Opmerkelijke instrumenten binnen de gnawacultuur zijn de qaraqeb (metalen castagnetten), en de guembri (3-snarige luit).

Het festival geeft een centrale plaats aan de creatieve ontplooiingen van een aantal gerenommeerde maalems zoals Majid Bekkas en Hamid Kasri.

Maar GHENT GNAWA FESTIVAL focust niet enkel op muziek: choreograaf Khalid Benghrib verdiept zich in het universum van de gnawadans.

Workshops een lezing en een documentaire vullen het programma verder aan.

Het startschot van het GHENT GNAWA FESTIVAL wordt gegeven tijdens OdeGand (za 14/09) met een heuse Gnawaparade in de Gentse binnenstad!

Volg deze link om tickets te kopen (een aantal activiteiten zijn ook gratis!)Dit artikel verscheen op en gaat over in de categorie Muziek


Bekijk alle nieuwsberichten