Uitgebreid nieuwsbericht

Op zondag 15 maart is Touché tussen 11 en 13u te gast in De Centrale
De Centrale viert dit jaar haar twintigste verjaardag en Touché viert mee met als gast de Gentse burgervader Daniel Termont. Er is live-muziek van Gentenaar Sioen en van Guelord Nzila Sukami en Ewing Nsimba Sima, twee leden van de swingende Congolese band Tout Puissant Kimvuka.

De inschrijvingen om deze uitzending live bij te wonen zijn ondertussen afgerond

Veelzijdig. Dat is wel het minste dat je kunt  zeggen van Bart Maris. "Ze noemen me improvisatiemuzikant en vrije muzikant of zoiets. Dat vind ik prima, maar ik doe zoveel meer." Hij laat zich niet graag vastpinnen op één van zijn vele activiteiten als muzikant. Ze mogen hem noemen zoals ze willen, maar Bart speelt naast improvisatiemuziek ook nog in rockbandjes, bij zijn broer Piet in de folk- en worldgroep Jaune Toujours, in de Flat Earth Society van Peter Vermeersch en in tal van andere tijdelijke of minder tijdelijke projecten en groepen.

Bart Maris zit niet stil. Hij rent van hot naar haar. Neemt hier een plaat op. Plakt daar zijn eigen hoesjes in elkaar. Speelt een concert met zus. Speelt een concert met zo. Regelt de jamsessies voor de Hot Club in Gent. Repeteert voor dit project. Soundcheckt voor dat concert. Laat zijn maten meten voor zijn kostuum in een nieuwe theatervoorstelling. Of reist met een auto vol oude bandopnemers voor een audioinstallatie op een expo in Frankrijk. En dat alles vaak op minder dan 48 uur tijd.

In de reportage volgt Cobra.be Bart Maris tijdens zo'n drukke dag, terwijl hij volop aan het toeren is voor JazzLab Series. Ook die concertorganisator probeert de veelzijdigheid van de trompettist te tonen door onder de noemer '2x Bart Maris' twee verschillende projecten aan te bieden.

Zo is er zijn duo met cellist Lode Vercampt (zelf ook heel druk bezig met het Wim Mertens Ensemble); zij spelen verfijnde composities, een oefening in intimiteit en vakmanschap.

Daarna treedt Maris aan met het Franse kwartet Walabix uit Orléans met een originele bezetting: twee saxen, cello en drums. Samen met deze bende jonge beloftevolle snaken speelt Maris totaal geïmproviseerde muziek. Dat hij ze mee op tournee kan nemen, dankt hij aan het coproductieplatform van JazzLab, dat samen met verschillende partners (Vrijstaat O., Rataplan, De Werf, NONA, Handelsbeurs, Flagey, De Casino en CC De Muze) dit soort initiatieven wil ondersteunen en meefinancieren.Dit artikel verscheen op en gaat over in de categorie Muziek


Bekijk alle nieuwsberichten