do.14.mrtTurbinezaal

HALVA . MUSAFIR (première/cd-voorstelling)

Een muzikale verkenning van Oost-Europa

Halva werd opgericht door Nicolaas Cottenie in 2018. Het idee achter Halva is dat de culturen in Oost-Europa, Griekenland, de Balkan en zelfs het Midden-Oosten heel veel gemeenschappelijk hebben. Daarnaast wil Halva de positieve dingen, de dingen waar mensen gelukkig en blij van worden, benadrukken. Eén van de dingen die mensen op een positieve manier verbindt, is eten. Het werd dus Halva: een zoete lekkernij die mensen met heel diverse culturele achtergronden doorheen vele eeuwen samen heeft gebracht.

Het ensemble Halva wil mensen samenbrengen met muziek. Halva speelt enkel eigen composities, geïnspireerd door verschillende Balkanstijlen, maar vooral Roemeens, Bulgaars en Grieks. De muziek is daardoor fris en eigentijds, maar ook toegankelijk voor een publiek van leken en muziekliefhebbers. Het programma is heel gevarieerd: Halva creëert een breed spectrum aan kleuren en sferen. Het is energetische, levendige muziek, vol van levensvreugde, die aan de ene kant vaak uitnodigt tot dansen, maar hier en daar toch ernstigere, introverte momenten kent. Trance-elementen volgen op vurige, halsbrekende dansen.

Musafir
Bij het derde album en concertprogramma voegt Halva voor het eerst zang toe. Met de Griekse Andriana Achitzanova haalt de groep een zangeres van hoog niveau in huis – iemand met een diepgaande kennis van Griekse muziek. Zij schrijft de teksten bij de muziek van Nicolaas Cottenie. 

Musafir betekent gast in het Roemeens, Grieks, Turks en Arabisch. Elkaars gast zijn impliceert wederzijds respect, openheid en interesse. Een gast begeeft zich in een kwetsbare situatie - in den vreemde is hij afhankelijk van gastvrijheid. Het feit dat hij te gast is, betekent ook dat hij die gastvrijheid heeft gevonden, en dus respect en openheid heeft gevoeld. Tegelijk stelt hij zich respectvol en open tegenover de ander op.

Musafir heeft óók een bredere betekenis: het is een verkenning van hoe het voelt om ergens een vreemdeling te zijn (dat hebben bijna alle muzikanten op het podium persoonlijk ervaren), het gevoel welkom geheten te worden; de verbondenheid maar ook de eenzaamheid; het avontuur maar ook de kwetsbaarheid van de gast. Het zijn allemaal thema’s die de dag van vandaag maar al te actueel zijn.

Halva = Nicolaas Cottenie (viool) // Robbe Kieckens (percussie) // Eline Duerinck (cello) // lra Shiran (accordeon) // Alina Bauer (viool) // Susi Evans (klarinet) + special guests Andriana Achitzanova (zang - ney) & Muhittin Kemal (Qanun)

Praktisch

donderdag 14 maart 2024

deuren . 19:30
start . 20:00

vvk: € 18
vvk m/Uitpas, -18j. & groepen +10: € 15
adk: € 21
UitPas kansentarief: € 4,20

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


HELENA & PABLO CASELLA


ME YE JAM #1 . Powered by Joram Kundé Boumkwo


BABA ZULA IN CONCERT