do.08.mrtDe Centrale

INTERNATIONALE VROUWENDAG

WOMEN AFTER WORK

WOMEN AFTER WORK: workshops (16u-19u)

Zeventig jaar na de invoering van vrouwenstemrecht in België brengen we hulde aan alle vrouwen die zich na hun uren engageren voor elkaar, hun omgeving en de wereld. Laat je inspireren door gepassioneerde Gentse vrouwen en steek zelf de handen uit de mouwen in drie zelf te kiezen workshops: Loop mee in een Privilige Walk, ontdek eeuwenoude hamam-technieken, woon een les Gender & Diversity Studies bij, kook mee in een professionele keuken, creëer zelf een kalligrafie-kunstwerk en kom alles te weten over je eigen stemrecht (tip van de sluier: ook dat kwam er ‘after work’). En zo veel meer.

Gratis, maar inschrijven (max. 2 workshops p.p.) noodzakelijk via https://www.vormingplusgent-eeklo.be

(alle workshops > zie kader onderaan)

 

VROUWEN OP HET PODIUM: 20u-22u

A SPECIAL BLEND
A lot can happen over Chai

In deze prachtige Indisch-oriëntaalse dansvoorstelling inspireren verschillende werelden elkaar vanuit een simpel tasje thee. Vrouwen halen thee boven bij de henna, om lief en leed te delen, om zich op te maken, maar vooral bij het dansen. En als vrouwen samen dansen ontstaat magie. Grenzen vervagen tot veel verder dan de Oosterse.

Hou je klaar om verrast en ontroerd te worden door "A SPECIAL BLEND - A lot can happen over Chai".

Een productie van Maya Sapera Company & Chimella (met dank aan Mario Severi voor de foto's)

 

ENTR TAKE-OVER: 18u-20u

Vrouwen in de keuken, een cliché? Niet in de professionele keukens. Vandaag is slechts tien procent van de chef-koks een vrouw. Ook in ENTR zwaaien twee mannelijke koks de (weliswaar zeer smakelijke) plak. Ter ere van Internationale Vrouwendag staan zij voor één dag hun plaats af en neemt een vrouwelijke chef-kok het roer over. Kom het resultaat proeven tijdens het diner. Enkel op Internationale Vrouwendag in ENTR.
€ 15,00 reserveren noodzakelijk enkel via tina.degendt@vormingplus.be

ALLE WORKSHOPS IN DETAIL

1. De chefkokKIN - Henda Zerelli (FZOVL)
Vrouwen in de keuken een cliché? Niet in de professionele keuken: Amper tien procent van de chef-koks is een vrouw. Ook in restaurant ENTR zwaaien twee mannelijke chefs de (weliswaar zeer smakelijke) plak. Ter ere van Internationale Vrouwendag zetten zij een plaats opzij en neemt een vrouwelijke chefkok het helemaal over. Henda Zerelli is een professionele kok, gepassioneerd door biologisch koken. Altijd al je kans willen wagen in een professionele keuken? Schrijf je in.

2. Privilige Walk - Burcu Korkmazer en Karina Marte (Hermes)
We zijn allemaal gelijk voor de wet, maar zijn we ook allemaal gelijk aan de start? Hoe bepalend is privilege en achterstelling geweest in jouw leven tot nu toe? En hoe zat dat voor de mensen rondom jou? Neem deel aan deze beklijvende en confronterende oefening onder begeleiding van architecte Karina Marte en communicatiewetenschapper Burcu Korkmazer. Na hun uren beide actief in Hermes, een vereniging die zich inzet voor samenhorigheid en gelijke kansen in diversiteit.

3. First Class - Corine Van Hellemont (UGent/Master Gender & Diversiteit)
‘Gender & Diversiteit’ is een relatief jonge wetenschappelijke discipline waarin de betekenis en de impact van begrippen als 'vrouwelijkheid’, ‘mannelijkheid’, ‘diversiteit’ en ‘machtsverhoudingen’ wordt onderzocht. Beetje vaag? In deze First Class maakt Dr. Corine Van Hellemont het heel concreet door in te zoomen op seksistische reclame. Velen voelen dat er iets niet klopt, maar kunnen er de vinger niet opleggen. Leer in deze les waar de vinger te leggen en welke reclame seksistisch is en niet. Leer hoe je ertegen wapenen, en bovenal hoe als doodgewone burger seksistische reclame te bestrijden. Na deze les kijk je nooit meer op dezelfde manier naar reclame en argumenteer je als een expert/e. Altijd al eens terug of voor het eerst naar de unief willen gaan? Grijp je kans.

4. STEM voor moeders en dochters - Carolina Mojica en Maria-Cristina Ciocci 
Wetenschap, technologie, ingenieurswetenschappen en Wiskunde niets voor meisjes? Think again! In deze boeiende workshops gaan moeders en dochters (vriendinnen, tantes en nichten ook welkom!) samen aan het experimenteren met de ‘Fuse plastic bags’-techniek: Van gebruikte plastic zakken maken we iets leuks om mee te nemen naar huis. Carolina Mojica en Maria-Cristina Ciocci begeleiden de workshop vanuit het Hope for Girls-STEM-project!

5. Vrouwen stemmen 70 jaar - Vera Claes (Zij-kant)
In 2018 vieren we niet alleen 100 jaar vrede, maar ook 70 jaar vrouwenstemrecht in België: pas in 1948 kende België (als een van de laatste landen in West-Europa) vrouwen het recht en de plicht toe te stemmen in de nationale verkiezingen. Hoe verliep die strijd voor het stemrecht en de strijd voor vrouwenrechten sindsdien? Een historisch overzicht, gegeven door Zij-Kant nationaal secretaris Vera Claes. “Oma had geen stemrecht, moeder geen pil, dochter geen tijd”.

6. Onzichtbare handen - Lien Willaert en Hava Demirkapu (Univers’elle)
De "sandwich-generatie": Mensen die zowel voor de kinderen/kleinkinderen zorgen als voor hun bejaarde ouders (en dit al dan niet combineren met een job). Ze zijn de onzichtbare handen die de zorg op zich nemen en de kleine, maar vervelende, klusjes klaren. Niet alleen voor hun directe omgeving, maar vaak genoeg ook voor de eenzame buurman, de langdurig zieke vriendin, het vriendje van hun zoon. Leer de gezichten achter die onzichtbare handen kennen tijdens deze workshop.

7. Hammam - Nagiba Ben Rouhma (Nakhla-FMV)
Heerlijk ontspannen in de wellness: de favoriete ‘me-time’ van de vrouw? Think again! Hammam is er niet om te relaxen: Het is al eeuwenlang een plaats waar vrouwen verbinden, waar schoonheid en verzorging tot een kunst worden verheven, een plaats waar rituelen en tradities worden doorgegeven aan de volgende generaties. Gepassioneerde hammam-kenner Nagiba Ben Rouhma (?) geeft in deze workshop enkele geheimen van het authentieke hammam-ritueel prijs.

8. Schrijf ZE vrij - (KVLV)
Op Internationale Vrouwendag is steevast aandacht voor solidariteit van vrouwen over de hele wereld. In veel landen worden mensenrechten aan vrouwen onthouden. Samen met Amnesty International toont KVLV zich solidair met vrouwen  door ze ‘vrij te schrijven’. Dit jaar worden brieven geschreven ten voordele van Teodora Del Carmen Vasquez uit El Salvador en jonge meisjes uit Burkina Faso.

9. Sattelite Queens - (Merhaba vzw)
Elke zondagavond kijken miljoenen Arabische mannen en vrouwen naar de immens populaire maar controversiële talkshow Kalam Nawaem – letterlijk ‘vrouwenpraat’. Al vijftien jaar hoort de talkshow bij de best bekeken programma’s in de Arabische wereld. De documentaire “Satellite queens” volgt de vier bijzondere presentatrices, die gevoelige thema’s aansnijden als homoseksualiteit, ongelukkige huwelijken en terrorisme. Alle vier zien ze hun werk als een bijdrage aan het veranderen van de traditionele Arabische wereld in een meer open en democratische samenleving. In een nabespreking o.l.v. Merhaba vzw gaan we in dialoog over de taboes van hier en nu en hoe we als vrouwen kunnen bijdragen tot het doorbreken ervan.

Co-org. De Centrale, FMV, FZO-VL, Hermes, KVLV, Merhaba, Nakhla, Neapolis, Onderzoekscentrum voor Cultuur en Gender (UGent), Univers’elle, Viejoteca, VOEM, Vormingplus Gent-Eeklo & Zij-Kant.

Praktisch

donderdag 08 maart 2018

16:00 - 19:00 > WORKSHOPS
18:00 - 20:00 > ENTR TAKE-OVER
20:00 - 22:00 > A SPECIAL BLEND 

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Picking Combo


LEERLINGENFEEST . ON STAGE 24


SAMEN ZINGEN