za.14.decTurbinezaal

OSAMA ABDULRASOL ENSEMBLE * RUMI PASSION (#2)

Een roetjsbaan van grenzeloze liefde

Al meer dan 750 jaar blijven de literaire werken van de Perzische dichter en soefimysticus Jalal ad-Din Rumi nazinderen. Veel van zijn inzichten kwamen er door de ontmoeting met zijn mentor Shams-e Tabrizi. Onder meer door die relatie, ontwikkelde Rumi zich tot een meesterschrijver. Als Shakespeare van de Arabische wereld, spreken zijn gedichten vandaag nog steeds tot de verbeelding. Zo heeft hij het onder meer over hedendaagse thema’s als migratie, mentale gezondheid en tolerantie.

Het ensemble onder leiding van Osama Abdulrasol grijpt Rumi’s levenswandel en zijn bijzondere band met Shams-e Tabrizi aan voor dit allesomvattend schouwspel. Gecombineerd met een uniek decor, muziek, choreografie en poëzie.

Wij brengen Rumi dichter bij het publiek, zijn werk en innerlijke revolutie laten we (her) ontdekken. Dat doen we met een totaalervaring van muziek, dans, poëzie en nieuwe composities. Iraaks-Belgisch componist Osama Abdulrasol is de drijvende kracht achter dit concept en stelde een muzikaal ensemble samen. Aangevuld met een hoogstaand artistiek team, brengt het collectief de tocht van Rumi tot leven. In een wereld vol uitdagingen bieden we een moment van reflectie en samenzijn, waarbij liefde de rode draad is die ons allen verbindt.

Osama Abdulrasol (qanun, oed, composities),
Farnoosh Khodadadeh (daf, zang, tekst/poëzie),
Pelin Başar (ney, zang),
Shahab Azinmehr (tar, setar, zang),
Damla Aydin (cello),
François Taillefer (multi-percussie),
Khaled Al-Hafez (zang),
Griet Desutter (poëzie, verteller)

Filip Standaert (regie)
Işıl Bıçakçı (choreografie, dans)
Alexander Ronsse (licht- en video-ontwerp)
Jonas Slaats (adviseur dramaturgie)
Inge Coleman (kostuums)

Een productie van Ha Concerts, De Centrale, Voem vzw, Cluster, Evil Penguin TV en Handelsreizigers in ideeën. Met de steun van Stad Gent, Vlaanderen en Tax Shelter.

Aywa Habibi – een muzikale tour d’horizon door Noord-Afrika en het Midden-Oosten

De Centrale trekt op ontdekking door Noord-Afrika en het Midden-Oosten, een spannende regio die ongekende artistieke schatten herbergt. Denk aan een gelaagdheid aan culturen die elkaar beïnvloeden, en die nu eens als dichte dan weer als verre echo’s doorklinken. We verkennen de bloeiende cultuur van Al-Andalus, waar Berbers en Arabieren in de 8ste eeuw voet aan wal zetten. Muzikanten met diverse achtergronden – christelijk, joods en islamitisch – werkten hier samen. We duiken in het soefirepertoire, de mystieke liederen die nog altijd weerklinken in eeuwenoude steden als Aleppo (Syrië) en Fez (Marokko). Ook hedendaagse stemmen anno 2024 krijgen ruim baan via Oriëntaalse jazz, opzwepende rap en elektronische Arab pop. Aywa Habibi!

Praktisch

zaterdag 14 december 2024

deuren . 19:30
start . 20:00

vvk . € 22
vvk m/Uitpas, -18j. & groepen +10 . € 19
adk . € 25
UitPas kansentarief . € 5

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Picking Combo


LEERLINGENFEEST . ON STAGE 24


SOURAKATA & KADIDJA (5+)