De Centrale klaar voor een concertseizoen in coronatijden

De Centrale heeft iets wat vele andere huizen ontberen, met name “vrije hoogte” (In de nok 23 m). De zaal beschikt ook over een performant luchtventilatiesysteem, aangesloten op buitenlucht.
We lieten door architect Jan De Keyser die eerder al tekende voor het concept van ENTR een  stellingenconstructie ontwerpen waarmee in de Turbinezaal gecompartimenteerde loges worden opgebouwd die toelaten om coronaproof activiteiten te organiseren voor 200 personen.
Deze installatie stelt De Centrale in staat om de eigen werking in coronatijden min of meer te continueren.

CONCEPT

1. Bouwsteen van het concept zijn de zg. bubbles geschikt voor maximaal 4 personen (publiek). Dit theater met bubbles is geen nieuwigheid maar vindt zijn oorsprong in het Italiaanse loge-theater, met de loges in veelal hoefijzer-vorm boven elkaar geschikt en een ‘parterre’. Ook in het Shakespeariaans theater werden compartimenten in cirkelvorm rond een binnenkoer met scene geplaatst (het “Globe theatre” is in Londen nog steeds te bezoeken). Recenter zijn experimentele varianten te zien in Mad Max 3 met de “Thunderdome” en in de officiële videoclip “Thunderstruck” van de band AC/DC.

2. Hier zijn de loges als bouwstenen geschikt in een U-vorm (4+5+4) en gestapeld in 4 bouwlagen. Zo bedraagt het totaal (4+5+4=) 13 loges/laag x 4 niveaus = 52 loges à max. 4 pers. = 208 pers. Indien de huidige scene wordt benut, dan blijft de parterre nogmaals vrij voor individuele plaatsen.

3. De constructie wordt opgetrokken in de zg. “Layher”-stelling, dit is een modulaire systeem met tal van mogelijke configuraties. Basiseenheid is dus een loge met afmetingen (0.75 + 2.05 =) 2.80m. x 1.10m. x 2.00m. (lengte x breedte x hoogte). In de loge kan op consoles een zg. ‘vlonder’ als zitbank geplaatst worden. De loges zijn toegankelijk via een achterliggende gang, eveneens met breedte 1.10m.

4. De circulatie en bereikbaarheid naar en van de loges is specifiek aangepast aan de situatie van de Turbinezaal met een ‘trage’ invulling van het publiek via een split-leveltrap en een ‘snelle leegloop’ via 2 trappen met aansluitend uitgangen, zonder dat gekruist wordt.

Foto: no4mad

Foto: no4mad


Dit artikel verscheen op en gaat over in de categorie Algemeen


Bekijk alle nieuwsberichten