di.15.meiKelderzaal

FATENA’S POEZIESALON “PARELS UIT DE CANON”

FT. SPECIAL GUEST KAMILYA JUBRAN

Stap binnen in het Midden-Oosten en wees welkom bij Fatena Al-Ghorra.
Deze bijzondere Palestijnse dichteres werd geboren in Gaza City en kwam na een bewogen leven in Antwerpen terecht. Naast haar woorden bracht ze ook haar dromen mee. De grootste droom? Een literaire ontmoetingsplek creëren waar toonaangevende dichters van hier en elders elkaar ontmoeten. Met haar poëziesalon blaast ze nieuw leven in een belangrijke Arabische traditie. De beste dichters van twee werelden gaan hier met elkaar in dialoog.

Deze speciale editie van het salon staat in het teken van de literaire canon.  Peter Holvoet-Hanssen en Arno Van Vlierberghe gaan parelduiken in de Arabische canon, Fatena Al Ghorra, Nasr Jamil Shaath en Mona Al Assi ontdekken juweeltjes in de Nederlandstalige canon. Samen gaan we op poëtische schattenjacht. Eén parel is alvast gevonden: wereldster Kamilya Jubran komt de sterren van de Gentse hemel zingen.

Met: Peter Holvoet-Hanssen, Arno Van Vlierberghe, Fatena Al Ghorra, Nasr Jamil Shaath, Mona Al Assi en special guest Kamilya Jubran.

Een productie van VONK & Zonen met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren i.s.m. met de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en de Centrale.

Meer info

Peter Holvoet-Hanssen (België) is een literaire duizendpoot. Hij noemt zichzelf een “moderne troubadour” omwille van de muzikaliteit in zijn poëzie. Hij heeft heel wat lovenswaardige prijzen op zijn palmares waaronder de Vlaamse debuutprijs, de Dirk Martensprijs voor literatuur en de Arkprijs van het vrije woord. Van 2010 tot 2012 was hij stadsdichter van Antwerpen.

Arno Van Vlierberghe (België) leeft, woont en werkt in Gent. Hij studeerde taal- en letterkunde en vergelijkende moderne letterkunde aan Universiteit Gent en debuteerde in november 2017 met Vloekschrift. Een veelbelovende dichter die niet vies is van engagement en experiment.

Fatena Al Ghorra (Palestina) is journaliste, beloftevolle dichteres en de drijvende kracht achter Fatena’s poëziesalon. Ze publiceerde vier dichtbundels sinds 2000 en in 2012 won ze de El Hizjraprijs voor poëzie. De eerste bundel in Nederlandse vertaling kwam er in 2014, Gods bedrog. Momenteel werkt ze aan de opvolger.

Nasr Jamil Shaath (Palestina) is een Palestijnse dichter die voortdurend pendelt tussen zijn levens in Noorwegen en Marrakech.  Hij debuteerde met de bundel The Hat of Dust is Smoke en publiceerde tot hiertoe vier goed onthaalde poëziebundels. Zijn poëzie is tegelijkertijd to the point en beeldrijk. Hij combineert twist met vrede, ik met jij, het leven met de dood en het zichtbare met het onzichtbare.

Mona Al Assi (Palestina) werd als Palestijnse geboren in Syrië in het vluchtelingenkamp Yarmouk. Ze studeerde Engelse literatuur aan de universiteit van Damascus. In Syrië en Dubai groeide ze uit tot een belangrijk mediafiguur. Sinds 2011 woont ze in Zwitserland. Haar gedichten werden al vertaald naar het Frans en Bulgaars. In Fatena’s Poëziesalon zal een selectie van haar werk voor het eerst in het Nederlands te horen zijn.

Kamilya Jubran (Palestina) groeide op in een muzikaal Palestijns gezin. De klassieke Arabische muziek werd haar met de paplepel ingegoten. Met haar muziekgroep Sabreen representeerde ze een stem van verzet, een symbiose tussen muziek en politiek die zorgde voor een frisse wind in de moderne Arabische muziek. Vandaag is ze een gerenommeerde muzikante die de wereld afreist en speciaal voor Fatena’s Poëziesalon aanmeert in Gent. Niet te missen!

Praktisch

dinsdag 15 mei 2018

deuren 19:30
start 20:00

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


Yüzyüzeyken Konuşuruz


LATCHO BILO


Artists Against Apartheid