do.15.febTurbinezaal

Gabriel Lenoir + Alasdair Fraser & Natalie Haas . #FOTM9

Fiddlers on the Move . a folk violin project

Gabriel Lenoir . DE PASSAGE “Concert pour un Violon Voyageur”

DE PASSAGE roept beelden op van muzikanten zwervend over de wegen, van muziek reizend tussen generaties, van melodieën met een eigen ziel, en de viool die de dans leidt tot hij zelf begint te dansen.
Op het podium: een man, een viool, een stem.
We horen instrumentale muziek, liederen en verhalen, persoonlijke composities en traditionele melodieën uit Vlaanderen, Wallonië, de Auvergne en Poitou.
En we dromen weg en geven toe aan onze drang om te zingen en kriebelende voeten te hebben

Gabriel Lenoir is een sleutelfiguur in de traditionele dansmuziek en het populaire vioolrepertoire in Frankrijk. Niet alleen een virtuoze violist, maar ook een componist en arrangeur, steeds in de stijl van traditionele orale muziek. Zijn repertoire omvat dansen uit Noord-Frankrijk, Vlaanderen en Wallonië. Door talrijke ontmoetingen ontwikkelde hij andere artistieke uitdrukkingsvormen, zoals storytelling, theater, en muziek uit Poitou met Benoit Guerbigny en Maxime Chevrier, en liederen met Sylvie Berger. Naast diverse 'cartes blanches' op festivals, waaronder Loon-Plage, Gap en Troyes, betrad hij de trappen van het Cannes Filmfestival voor de film "Le Grand Bal" van Laetitia Carton. Zijn huidige projecten omvatten de balfolkbands Shillelagh en La Cuivraille, het soloconcert De Passage, en de voorstelling Le Son des Corps, waar hij de relatie tussen muziek en dans verkent. Hij leidt tevens een vioolband van zo'n 30 musici: Envoyez les Violons.

Alasdair Fraser & Natalie Haas

De muzikale samenwerking tussen de meesterlijke uitvoerder Alasdair Fraser, "de Michael Jordan van het Schotse vioolspel", en de briljante Californische celliste Natalie Haas omvat het volledige spectrum van intieme kamermuziek tot de energie van extatische dans. In de afgelopen 20 jaar hebben ze opwindende reacties teweeggebracht op festivals en in concertzalen wereldwijd, waarbij ze de norm hebben gesteld voor viool en cello in traditionele muziek.

Fraser heeft een carrière van meer dan 30 jaar met een indrukwekkende lijst van prijzen, lofbetuigingen, radio- en televisieoptredens, en opmerkelijke bijdragen aan topfilmsoundtracks zoals "Last of the Mohicans" en "Titanic". In 2011 werd hij opgenomen in de Scottish Traditional Music Hall of Fame. Haas, een Juilliard School of Music alumna, is een van de meest gevraagde cellisten in hedendaagse traditionele muziek, samenwerkend met vooraanstaande namen in de vioolwereld.

Deze viool-cellocombinatie vervult een langgekoesterde droom voor Fraser, waarbij hij een cellist vond die de cello terugbracht naar zijn historische rol als ritmisch hart van Schotse dansmuziek. Hun debuutalbum, "Fire & Grace", won de Scots Trad Music "Album of the Year" award, het Schotse equivalent van een Grammy. Vijf geprezen albums volgden, waarin diep begrip van de Schotse traditie samengaat met grensverleggende verkenningen op strijkinstrumenten.

Praktisch

donderdag 15 februari 2024

deuren . 19:30
concert . 20:00

  • 20:00 . Gabriel Lenoir 
  • 21:00 . Alasdair Fraser & Natalie Haas

vvk: € 10
vvk m/Uitpas, -18j. & groepen +10: € 7
adk: € 13
UitPas kansentarief: € 2,60

*inbegrepen in de all in pass*

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel:


Ook interessant


İkİ kapılı handa bİr usta


Dubbelconcert m/ Erhan Uslu & Deniz Güneș (GRATIS)


Sİnem Özdemİr​​​​​​​ Göçerİ // YUDUM