QANUN (VOLZET)

Osama Abdulrasol

De qanun is afkomstig uit Mesopotamië en dateert uit de 9e eeuw voor onze jaartelling. Het instrument wordt bespeeld in o.a. de Arabische wereld, Turkije en Iran.  De qanun bestaat uit een plat trapeziumvormig bord met een rechte hoek dat vaak heel mooi is versierd. Over het bord zijn 78 of 81 snaren gespannen (in groepen van drie). De snaren worden met de vingers of met een plectrum bespeeld. Via de stemknoppen kan de toonhoogte (zelfs tijdens het spelen) veranderd worden.

Er wordt gewerkt vanuit de orale muziektraditie: horen, zien en nadoen dus, en het repertoire bevat melodieën uit het Midden-Oosten.  Voorkennis en een eigen instrument zijn niet nodig – altijd handig wel op langere termijn … maar weet dat een qanun niet goedkoop is.  Er zijn momenteel een paar instrumenten beschikbaar – maar die zijn enkel te gebruiken tijdens de les.

Osama Abdulrasol is muzikant, componist, producer en beeldend kunstenaar. Hij werd geboren in Babylon (Irak) en studeerde westerse muziek in het Verenigd Koninkrijk en oosterse muziek in Irak.  Hij trad op met verschillende groepen zoals de Filharmonie, het Vlaams Radio Orkest, het Nederlands Metropole Orkest, Goran Bregovic, Sidi Larbi Cherkaoui, Lucilla Galeazzi, Claron McFadden, Tom Robinson, Wannes Van de Velde, Luc de Vos, Lula Pena, Les ballets C de la B en diverse anderen.

Praktisch

dinsdag vanaf 18:00
(individuele les)

Bekijk alle data

Niveau
alle niveaus

Kostprijs (30 Lessen)

€ 150 (standaard)
€ 135 (uitpas)
€ 120 (-26j. en werklozen)
€ 90 (-13j.)
€ 30 (kansentarief)

Inschrijvingen Afgesloten

Laat je horen en deel dit evenement via jouw sociaal profiel: