VISIE

Welkom bij 'Muziek Ateliers De Centrale'

De Centrale is één van de weinige plaatsen in Vlaanderen met een lessenaanbod Wereldmuziek. De manier waarop De Centrale de culturele verscheidenheid in Gent probeert te weerspiegelen via zijn podiumprogrammatie en de manier waarop het pedagogische proces wordt benaderd maakt deze muziekateliers uniek.

Traditionele muziek is vaak een mondelinge traditie die generaties lang wordt overgeleverd van muzikant op muzikant, van meester op leerling, daarom moet de pedagogische aanpak anders zijn dan klassieke muziek of jazz.

Melodieën op het gehoor leren is dus een belangrijk aspect, daarnaast komen andere aspecten die verbonden zijn aan bepaalde muziekstijlen zoals versieringen, improvisaties en modes/makams.

Met partituren kan je een melodie leren, maar versieringen kan je niet leren zonder naar een ervaren muzikant te luisteren, of het nu live of via een opname is. 

In De Centrale zijn we ervan overtuigd dat een ideale en progressieve pedagogische methode een goed begrip van de beide methodes moet toepassen, namelijk spelen op basis van een partituur én spelen op het gehoor.

Vanuit een achtergrond als uitvoerend muzikant maken onze “meesters” hun “leerlingen” vertrouwd met deze twee manieren en geven hen alle basisvaardigheden mee om op hun beurt echte muzikanten te worden.